Internationale conferentie Berlijn 2022

Op 17 en 18 oktober 2022 zal in Berlijn een internationale conferentie worden gehouden voor registermakers (indexers) over registers (indexen). Het zal worden gehouden onder het motto “Continentale verbindingen” en maakt deel uit van de reeks evenementen die door ICRIS (International Committee of Representatives of Indexing Societies) in een driejarige cyclus worden georganiseerd. Als gevolg van de Covid 19-pandemie moest de datum, die oorspronkelijk voor 2021 was gepland, worden verschoven naar 2022.

ICRIS werd rond de millenniumwisseling in 2000 opgericht. Het internationale comité omvat de verenigingen AFEPI Ireland (Association of Editors, Proofreaders and Indexers of Ireland), ANZSI (Australian and New Zealand Society of Indexers), ASAIB (Association of Southern African Indexers and Bibliographers), ASI (American Society for Indexing), CSI (China Society of Indexing), ISC/SCI (Indexing Society of Canada / Société canadienne d’indexation) en SI ([British] Society of Indexers). Aangesloten netwerken zijn het DNI (Deutsches Netzwerk der Indexer/Duits Indexeringsnetwerk) en het NIN (Nederlands Indexers Netwerk).

Tijdens de ICRIS-bijeenkomst van 2018 in Shanghai (zie The Indexer, maart 2019) hebben de Nederlandse en Duitse indexeringsnetwerken aangeboden om te onderzoeken of de volgende bijeenkomst in 2021 samen met een indexeringsconferentie in Duitsland of Nederland kan worden gehouden. Uiteindelijk werd Duitsland als locatie gekozen. De conferentie zal echter gezamenlijk worden georganiseerd door de Nederlandse en Duitse indexeringsnetwerken (NIN en DNI) en de Britse Society of Indexers (SI). Bovendien steunt de Duitse vereniging voor informatie en kennis (DGI) de conferentie. Het DGI heeft ermee ingestemd de website van de conferentie te hosten en de boekingsadministratie te verzorgen. Wij zijn mevrouw Marlies Ockenfeld en mevrouw Margarita Reibel-Felten hiervoor zeer erkentelijk.

De organisatie ligt in handen van Walter Greulich, Jutta Mühlenberg en Katharina Munk (DNI); Ann Kingdom (SI); Caroline Diepeveen en Pierke Bosschieter (NIN en gezamenlijke coördinatoren van ICRIS). Berlijn is een internationaal aantrekkelijke bestemming. Om tegemoet te komen aan diegenen die de conferentie willen combineren met een bezoek aan een van de grootste evenementen van het uitgeversjaar – de boekenbeurs van Frankfurt – hebben we gekozen voor een datum in oktober. De locatie in Berlijn is WeiberWirtschaft, dat al meer dan 20 jaar vrouwen helpt bij het opstarten van hun eigen bedrijf. Dit lijkt een bijzonder geschikte plaats voor een beroep dat door vrouwen wordt gedomineerd. De lunches worden gebruikt in nabijgelegen restaurants; aanbevelingen voor het diner en de hotelaccommodatie zullen aan het begin van het boekingsproces worden meegedeeld. Het evenement wordt een hybride evenement waarbij de presentaties worden gelivestreamd vanuit de WeiberWirtschaft in Berlijn naar de online deelnemers en de presentaties van sprekers die niet naar Berlijn kunnen komen, via Zoom worden geprojecteerd op een scherm in de evenementenruimte. Online deelnemers krijgen de gelegenheid om te netwerken in Zoom breakout rooms, terwijl deelnemers ter plaatse kunnen netwerken tijdens het diner. Onze drie keynote sprekers benaderen de organisatie van informatie vanuit verschillende invalshoeken, waardoor de conferentie een echt internationaal tintje krijgt. Judith Flanders (Verenigd Koninkrijk en Canada) blikt terug op de evolutie van de alfabetische volgorde, Professor Kiene Brillenburg-Wurth (Nederland) kijkt naar de toekomst van het alfabet en de implicaties daarvan voor het indexeren, terwijl Professor Urs Stäheli (Duitsland) een sociologische benadering van registers en het samenstellen van lijsten hanteert. Het programma omvat ook bijdragen van registermakers uit de hele wereld over een breed scala van onderwerpen, van klantenrelaties tot e-books en andere digitale ontwikkelingen, en een panel van uitgevers. Actuele informatie over het programma en de registratie zal worden gepubliceerd op de conferentiewebsite (https://dgi-info.de/continental-connections-international-indexing-conference/).Inschrijven is mogelijk vanaf Pasen. De organisatoren van de conferentie kunnen worden bereikt op: icris-redaktion@d-indexer.org