Vogin-lezing 2019

Indexer zijn in Nederland is een vrij eenzaam beroep. De meesten doen het thuis op hun eigen computer, zonder directe collega’s om zich heen. Collega’s zijn er ook niet veel in Nederland, laat staan dat ze naast je zitten. Je kunt natuurlijk contact zoeken met je collega’s in het buitenland, door internationale congressen te bezoeken. Een aantal NIN-leden doet dat ook, en in een eerder blog heb ik ook al eens aandacht besteed aan internationale indexing congressen.

Je kunt ook eens gaan kijken wat er in Nederland gebeurd op gebieden die verwant zijn aan indexeren. De jaarlijkse Vogin-lezing is zo’n goede gelegenheid om eens even bij ‘de buren te gluren’. Dit jaar vindt deze plaats op 21 maart in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam.

Van Vogin heb je misschien nog nooit gehoord, maar de VOGIN Academie verzorgt diverse activiteiten voor kennisbevordering en (bij)scholing van informatieprofessionals, met name waar het gaat om het zoeken en vinden en het beheren van informatie. En laat het zoeken en vinden van informatie nou ook tot de ‘core-business’ van indexers behoren.

De term lezing is in dit verband eigenlijk wat misleidend, want eigenlijk is het gewoon een 1-daags congres met allerlei lezingen en workshops. Een aantal daarvan zijn ook voor indexers zeer interessant, zoals de lezing van Marieke van Erp over het vinden van 27.000 recepten in 8 miljoen krantenberichten en de lezing van Cynthia Liem over verborgen schatten langs de digitale snelweg. En speciaal aanbevolen door ons de workshop van onze Amerikaanse collega indexer en taxonomie specialist Heather Hedden getiteld: Taxonomy design best practices. Het is alweer meer dan 10 jaar geleden dat Heather Hedden een speciale workshop voor NIN heeft gehouden. We zijn zeer verheugd dat ze weer naar Nederland komt, als is het ‘bij de buren’ van Vogin en niet bij NIN😉

Wacht niet te lang met aanmelden, want tot en met 31 januari geldt een gereduceerd ‘early bird tarief’!