Indexing congressen

Het seizoen van de international indexing congressen staat weer voor deur!  Traditioneel loop dat seizoen altijd van eind april tot eind juni. Ik probeer altijd naar één zo’n congres per jaar te gaan. Niet alleen om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van indexing software, e-boek ontwikkelingen en dergelijke, maar ook omdat het vreselijk gezellig en stimulerend is om contact te leggen met collega-indexers uit alle mogelijke landen. Al moet ik toegeven dat ze voornamelijk uit de Angelsaksische wereld afkomstig zijn.

Wat heeft dit jaar zoal in de aanbieding?

Het eerste congres dat op de rol staat is die van de Canadese indexers. Het congres vindt plaats in de prachtige stad Montreal van 2-3 juni. Het motto van het congres: Reflect, refresh, and celebrate 40 years of indexing. Enkele hoogtepunten van het programma van dit congres zijn wat mij betreft een presentatie over teamindexing in twee talen, een presentatie over een vergelijking thesaurus constructie en boek indexing en een indexing software panel van experts.

Kort daarna staat alweer het congres van de American Society for Indexing voor de deur. Het vindt plaats in Portland (Maine) van 15 – 17 juni  en is getiteld getiteld Beacon by the BayHoogtepunten hier vind ik een presentaties over metadata, thesauri en taxonomiën vergeleken en analyse van de gebruikersvriendelijkheid van indexen.

Vervolgens kunnen wij meteen doorreizen naar Oxford in Engeland waar het congres van de Britse Society of Indexers plaatsvindt. Dit is een congres van maar één dag, het vindt plaats op 21 juni. Maar dit is heel goed te combineren met een direct aansluitend 2-daags symposium getiteld The Book Index en georganiseerd door Bodleian Centre for the Study of the Book, eveneens in Oxford. De hoogtepunten van de programma’s voor deze twee evenementen zijn wat mij betreft de presentaties over ontwikkelingen in de uitgeverijbranche en die over gelinkte indexen in e-boeken op het congres van 21 juni. De laatste lezing wordt mede verzorgd door NIN-lid Pierke Bosschieter. Van het programma van het 2-daagse symposium zijn voornamelijk historisch getint, maar zeer gevarieerd. Waarbij het indexing panel verzorgd door de Society of Indexers en getiteld ‘Indexing Now’ is meer in het hier en nu is esitueerd.

Eigenlijk zou ik natuurlijk het liefst naar al deze congressen gaan. Maar dat zou natuurlijk veel te kostbaar worden en natuurlijk moet er ook nog tijd overblijven om te indexen voor de broodnodige inkomsten. Alhoewel er ook altijd congresdeelnemers zijn die in staat zijn om tijdens een congres vrolijk door te gaan met indexeren. Dat is mij helaas nooit zo gelukt. Maar wat mij betreft wordt het Oxford dit jaar!